Po długiej przerwie, witajcie ponownie w Tech-Game Newsroomie! Geralt i Ciri jako skórki? Minecraft nowym królem na YouTubie? State of Play od Sony już w grudniu? To i wiele, wiele więcej w najnowszym wydaniu naszego tygodnika!

Geralt i Ciri jako skórki, Minecraft króluje, State of Play od Sony – Tech-Game Newsroom (09.12-15.12)100 miliardów – Tyle wyświetleń liczą filmiki z Minecraftem w roli głównej

Co roku firma Google publikuje “YouTube Rewind”, czyli krótki filmik podsumowujący ostatnie 12 miesięcy na platformie YouTube. Podczas tegorocznej wersji, jedna z sekcji filmu poświęcona była pięciu najczęściej oglądanym grom wideo. Okazuje się, iż Minecraft nigdy nie był bardziej popularny!  Gra wideo, polegająca na przysłowiowym “układaniu klocków” zyskała ponad 100 miliardów wyświetleń, pokonując przy tym Fortnite i Grand Theft Auto V!

Jak ukształtowało się podium najczęściej oglądanych gier wideo?

1. Minecraft – 100 miliardów wyświetleń
  2. Fortnite –  60,9 miliardów wyświetleń
  3. Grand Theft Auto V – 36,9 miliardów wyświetleń
  4. Garena Free Fire – 29,9 miliardami wyświetleń
  5. Roblox – 29,6 miliarda wyświetleń

State of Play od Sony już tego wtorku!

W tym roku Sony nie zaszczyci graczy swoim corocznym wydarzeniem – PlayStation Experience, jednakże przed końcem bieżącego roku, japońska firma zaskoczy nas czymś innym. Z informacji podanych przez oficjalne konto Sony na Twitterze dowiedzieliśmy się, że 10 grudnia o godzinie 15:00, Sony wyemituje kolejną część State of Play – programu wzorowanego na Xbox Inside i Nintendo Direct.

Czego możemy się spodziewać? Niewykluczone, iż oficjalnie zostanie zaprezentowany remake Resident Evil 3. Fani PS’a stawiają także na Ghost of Tsushima, gdyż niedawno na kanale PlayStation w serwisie YouTube zaktualizowano playlistę owej gry, co może wskazywać na przesłanie zwiastun Ghost of Tsushima. Prawdopodobnie zobaczymy też nowe gry na PlayStation VR.

Geralt i Ciri jako skórki w darmowym DLC Deamon X Machina

Daemon X Machina, trzecioosobowa strzelanka, opracowana przez Marvellous i wydana przez Nintendo, otrzymała ciekawy dodatek DLC. Twórcy gry kolaborowali z CD Projekt Red, dzięki czemu gracze w Daemon X Machina mogą od teraz wybrać skórkę z Wiedźmina 3 zmieniając się w Geralt’a z Rivii bądź Ciri. DLC dostępne jest bezpłatnie dla wszystkich posiadaczy gry Daemon X Machina.

To nie pierwszy raz, kiedy Geralt pojawia się w “growych”  franczyzach. Białego Wilka możemy zobaczyć również w bijatyce Soul Calibur VI czy w Monster Hunter World.

Ciekawy monitor Philipsa

Philips zaprezentował nowy “bezramkowy” monitor, ze złączem usb-c, panelem IPS i technologią AMD FreeSync, tym samym łącząc w jednym produkcie stylowy design i wydajność. Philips 276C8 – gdyż tak nazywano nowy monitor – dzięki praktycznie pozbawionej ramek konstrukcji “Zero Bezels” ma zapewnić urządzeniu atrakcyjniejszy wygląd, a do tego dobrze sprawdzić się dla użytkowników wielomonitorowych set-up’ó.

27 calowy Philips oferuje rozdzielczość 2560 × 1440 pixeli, obsługę HDR 10, czas reakcji 4 ms, szybkie złącze USB 3.2 oraz bardzo dobre kąty widzenia, dzięki zastosowanemu tu panelowi IPS. Technologia AMD FreeSync oraz 75 Hz częstotliwość odświeżania, powinna przypaść do gustu graczom.

Nowe wersje kart graficznych AMD RX 5500 XT

Serwis VideoCardz odkrył niestandardowe wersje nadchodzących kart graficznych AMD RX 5500 XT. Modele od ASRock i Gigabyte mają zastosowane niestandardowe rozwiązania chłodzące.

ASRock jest wyposażony w kartę graficzną Challenger, która dołączy do czołowej marki Phantom Gaming. Challenger D 8G OC (który będzie również dostępny w wersji z 4 GB pamięci VRAM) posiada podwójny czarny wentylator z żółtymi akcentami i fabrycznie zostanie podkręcony do 1737 MHz. Obsługą urządzeń wyjściowych zajmą się 3 złącza DisplayPort i 1 złącze HDMI.

Natomiast karty firmy Gigabyte to: RX 5500 XT GAMING OC i RX 5500 XT OC. Gaming OC jest wyposażony w potrójny wentylator WindForce 3X. Gaming OC ma również podkręconą częstotliwość do 1737 MHz. Zarówno GAMING OC, jak również  RX 5500 XT OC będą dostępne w pojemnościach 4 GB oraz 8 GB VRAM. Obsługą urządzeń wyjściowych zajmą się 3 złącza DisplayPort i 1 złącze HDMI.

Grudniowy Xbox Game Pass ogłoszony!

4 Grudnia firma Microsoft ogłosiła pełny zestaw gier, które pojawią się w grudniowym Xbox Game Pass. Do usługi dołączy 17 gier. Osiem z nich przeznaczonych na konsole Xbox One, a dziewięć na komputery z Windowsem 10. Tytuły dołączające do usługi to:

1. Naruto to Boruto: Shinobi Striker (dostęp od 5 grudnia)
  2. My Friend Pedro (dostęp od 5 grudnia)
  3. Wondersong (dostęp od 6 grudnia)
  4. Demon’s Tilt (dostęp od 6 grudnia)
  5. eFootball PES 2020 (dostęp od 12 grudnia)
  6. Tom Clancy’s The Division (dostęp od 12 grudnia)
  7. Overcooked! 2 (dostęp od 12 grudnia)
  8. Pathologic 2 (dostęp od 12 grudnia)
  9. Age of Wonders: Planetfall (bez daty premiery)
  10. Demon’s Tilt (bez daty premiery)
  11. Europa Universalis IV (bez daty premiery)