Gamingowy newsroom (22.04-28.04)

Gamingowy newsroom

Witajcie! Oto wasz cotygodniowy newsroom! Pomimo Wielkanocy twórcy gier nie próżnowali. Dzisiaj dowiecie się między innymi co nowego w Mortal Kombat 11 i zobaczycie nową postać w League of Legends! Jesteście ciekawi? Miłego czytania!

• Gracze Mortal Kombat 11 zwrócili uwagę twórcom iż wieże czasu są zbyt wymagające. NeatherRealms obiecało zmniejszenie poziomu trudności. Przy najnowszym patchu otrzymamy nagrody m.in. 500000 monet czy 500 serc. Są one jedną z wielu wirtualnych walut obowiązujących w grze.

Mortal Kombat XI

• Niedługo rozpoczną się półfinały mistrzostw świata w Hearthstone. Pomimo braku obecności naszego reprezentanta Kacper “a83650” Kwieciński, ciągle zachęcamy do kibicowania naszym sąsiadom, wszak aż 3 półfinalistów pochodzi z Europy! Stream w języku polskim dostępny u bezbłędnego Blackfireice.
  • Vince Zampella, CEO studia Respawn oznajmił, że aktualizacje do Apex Legends będą pojawiały się co sezon. Ma to odciążyć zespół pracujący nad produkcją i poprawić jakość owych aktualizacji. Ponadto 2 Sezon zmagań w grze ma przynieść zmiany w mapie Kings Canyon, nową postać oraz nową broń. Zmiany dotkną także przepustki sezonowej, w której to mają znaleźć się “bardziej atrakcyjne nagrody”.
  • Humble Bundle – znany ze sprzedaży gier cyfrowych w różnych ofertach – zaoferował nam nową paczkę gier. Zestaw zatytułowany Humble More Board Games Bundle by Asmodee Digital, zawiera mieszankę wielu cyfrowych gier planszowych od studia Asmodee Digital. W podzielonym na 3 progi zestawieniu znajdziemy m.in. SplendorPandemic czy Pathfinder Adventures: Obsidian Edition. Paczka dostępna jest do 7 maja do godz. 19:00. Wszystkie oferowane przez Humble Bundle gry przeznaczone są na Steama, a niektóre z nich dodatkowo oferowane są na smartfony.

Humble More Board Game Bundle By Asmodee Digital

• Zespół “Jon Peddie Research” opublikował dane według których, ponad 20 milionów graczy korzystających z komputera, już w 2022 roku zmieni platformę gejmingową na konsolę. Widząc ostatnie prognozowane przyrosty mocy w podzespołach komputerowych i błędy popełniane przez największe korporacje (np.: ostatnie opóźnienia w produkcji 10 nanometrowych procesorach intela, czy duży wzrost cen za karty graficzne), czy zmiany na hardwarowym rynku, możemy spodziewać się, iż największy atut komputerów, którym jest wymiana podzespołów co kilka lat (w celu uzyskania pożądanej mocy), może zniknąć. Warto również wspomnieć o streamingu gier, który w niedalekiej przyszłości będzie odbywać się na małych konsolach podpinanych do telewizora.
  • Niedługo do panteonu postaci League of Legends dołączy nowy wspierający – Yuumi. Postać okazuje się kotką, posiadającą magiczną księgę! Co ciekawe, będzie ona miała możliwość “przyłączania” się do sojuszników, co uczyni ją niewrażliwą na ataki wrogów oraz wzmocni bohatera, z którym się połączy.

• 26 kwietnia zadebiutował Days Gone – najnowszy i od wielu lat przekładany exclusive od Sony. Gra o przetrwaniu podczas apokalipsy tysięcy zombie zbiera jak na razie mieszane opinie. W serwisie Metacritic produkcja obecnie 72/100 punktów. Recenzenci chwalą przede wszystkim rozbudowanie, dynamikę starć i długość gry. Obrywa się za to problemom technicznym i ogólnej odtwórczości. A co Wy sądzicie? Dajcie znać na naszym fanpage’u.
  • Do 7 maja Nintendo akceptuje prośby dołączenia do beta testów nowej gry na androida – MARIO KART TOUR. Aby w pełni rozkoszować się rozgrywką, gra będzie wymagać minimum androida 4.4 oraz 1,5 GB ramu. Warto wspomnieć, iż gra jest ekskluzywna dla smartfonów. Dlatego też, nie zainstalujemy jej nigdy na tablecie. Przed przystąpieniem do beta testów, użytkownicy “podpiszą” internetowy dokument NDA, zakazujący publikowanie wideo czy screenshotów z gry.

Mario Kart Tour

• Farming Simulator 19 sprzedał dwa miliony kopii! Jest to rekordowa liczba dla tej serii. Gra ukazała się w listopadzie zeszłego roku i jest wyjątkowo rozchwytywana wśród graczy na całym świecie. Producenci obiecują ulepszenia rozgrywki oraz jej rozbudowę. Sama produkcja ma pojawić się również na Nintendo Switch.
  • Sony ogłosiło ostatnio liczbę sprzedanych konsol PlayStation 4. Prawie 100 milionów graczy zakupiło ją od 2013 roku. Sam abonament sieciowy kupiło 36,4 miliona graczy. Sony oczywiście nie zwalnia i powoli przygotowuje nas na PlayStation 5.

To już wszystko w tym newsroomie. Do zobaczenia za tydzień!