EA Acces na PS4, 7 nm od Intela – Tech-Game Newsroom (13.05-19.05)

Fioletowy Xbox, nowe monitory HP – Tech-Game Newsroom (20.05-26.05)

Witajcie w drugim wydaniu „Tech-Game Newsroom”. Za nami bardzo ciekawy tydzień w branży IT, a co z tym idzie, dużo interesujących informacji w naszym  cotygodniowym przeglądzie! Najpierw Intel ogłosił daty premier swoich 10nm i 7nm procesorów, następnie Sony zdecydowało się na wdrożenie EA Access do swojej konsoli PS4. Chcecie dowiedzieć się co jeszcze działo się w tym tygodniu? Zapraszamy do lektury!

EA Acces na PS4, 7nm od intela i Emulator Xboxa na Switch'u - Tech-Game Newsroom (13.05-19.05)Intel przyśpiesza rozwój procesorów – 7 nm już w 2021 roku.

Po latach opóźnień gigant ogłosił, że jego mobilne procesory Ice Lake wykonane w technologii 10 nm zostaną udostępnione producentom już  w czerwcu. Jednak to, kiedy zobaczymy pierwsze laptopy oparte na nowej technologii nie jest jeszcze wiadome. Intel chwali się, iż jego przyszła zintegrowana karta graficzna dostępna w czterordzeniowym układ Core i7 będzie dwukrotnie lepsza niż ta spotykana w dotychczasowej generacji procesorów. 7 nm technologia ma pojawić się w 2021 roku. Intel mówi o 20-procentowym wzroście wydajności.

Emulator oryginalnego Xbox’a został uruchomiony na konsoli Nintendo Switch.

Użytkownik Voxel9 opublikował niedawno film, przedstawiający zmodyfikowane oprogramowanie Nintendo Switch. Na konsoli został zainstalowany nieoryginalny system operacyjny – Linuks. Dzięki niemu, z poziomu systemu, udało się uruchomić oryginalny emulator Xbox XQEMU i odpalić gry takie jak: Halo: Combat Evolved i Jet Set Radio Future. Niestety, jeśli jesteście posiadaczami Switcha i już rwiecie się do instalacji nowego oprogramowania to muszę ostudzić wasz entuzjazm. Na materiale wideo widać, iż gry działają… w bardzo małej liczbie klatek na sekundę, wielu graczy nie  chciałoby nawet spojrzeć na tak „pokaźną” liczbę FPS. Jednakże projekt ten pokazuje możliwości jakie daje nam Switch i myślę, iż w niedalekiej przyszłości możemy spodziewać się większej ilości emulatorów na tę platformę.EA Acces na PS4, 7nm od intela i Emulator Xboxa na Switch'u - Tech-Game Newsroom (13.05-19.05)

NVIDIA udostępniła sterowniki graficzne GeForce 430.64 WHQL

Sterowniki te zawierają ważną poprawkę błędu, powodującą nieprawidłowe funkcjonowanie procesora przez telemetrię, która została naprawiona przez WHQL 430.53. Dodatkowo, sterowniki gotowe dla gier takich jak: RAGE 2, World War Z i Total War: Three Kingdoms. Oprogramowanie dodają także obsługę SLI dla Imperator: Rome i Insurgency Sandstorm. 430.64 WHQL naprawia także migotanie obserwowane podczas uruchamiania testu 3DMark Time Spy. Pełna lista poprawek i zmian wygląda następująco:

1. naprawiono problem problem zbyt wysokiego obciążenia CPU przez NVDisplay.Containter.exe, który pojawił się po instalacji sterowników 430.39,
  2. usunięto problem z migotaniem obrazu w 3DMark Time Spy,
  3. BeamNG nie wyłącza się już samoczynnie chwilę po uruchomieniu,
  4. usunięto błędy, powodujące przycinanie się gry Shadow of the Tomb Raider, gdy ta jest uruchomiona w trybie SLI,
  5. usunięto błąd, powodujący wyłączenie się gry Hitman 2 odpalonej w trybie DX12,
  6. wyeliminowano usterkę, powodującą migotanie ekranu głównego, gdy na drugim odtwarzany jest materiał wideo.

Lista błędów wygląda natomiast tak:

1. po ustawieniu synchronizacji pionowej na Adaptive Sync (z połową częstotliwości odświeżania) i uruchomieniu ponownie komputera V-Sync działa tylko dla natywnej częstotliwości odświeżania monitora,
  2. Forza Horizon 4 może się wyłączyć podczas przejazdu przez jeden z tuneli dostępnych w grze,
  3. możliwe zobaczenie migotania lub przekłamań obrazu w grze GTA V, gdy aktywne jest wygładzanie MSAA,
  4. Tom Clancy’s The Division II może się wyłączyć podczas rozgrywki w trybie DX12
  5. możliwe pojawianie się losowych błędów podczas gry w Sniper Elite 4.

Przeglądarka Vivaldi jako pierwsza z obsługą Razer Chroma.

Vivaldi to mało znana przeglądarka, która została napisana na podstawie silnika Google Chrome. Wyróżnia się jednak kilkoma ciekawymi funkcjami. Daje między innymi możliwość kontroli nad pozycją, rozmiarem i wyglądem różnych elementów przeglądarki. Każdy może ustawić jej wygląd i funkcje według swoich preferencji. W ramach aktualizacji Vivaldi 2.5, użytkownicy otrzymali możliwość synchronizacji przeglądarki z urządzeniami Razer Chroma. Vivaldi jest również zintegrowana z inteligentnym oświetleniem Philips Hue, dzięki czemu daje możliwość regulacji natężenia światła i jego koloru na podstawie przewijanych stron internetowych lub oglądanych filmów.

EA Acces na PS4, 7nm od intela i Emulator Xboxa na Switch'u - Tech-Game Newsroom (13.05-19.05)EA Acces zmierza ku konsoli PS4

Kiedy w 2014 roku, EA ogłosiło premierę usługi EA Access, Sony zapowiedziało, iż na tę chwilę nie planują wdrożenia tej usługi na swoje konsole, gdyż oferuje zbyt mało klientowi. Jednak po kilku latach, usługa zmieniła się nie do poznania. Udziela dostępu swoim użytkownikom do mnóstwa gier wraz z najnowszymi tytułami, które dodawane są zazwyczaj pół roku po ich światowej premierze. EA Acces pojawi się na PS4 w lipcu za 4,99 USD miesięcznie lub 29,99 USD rocznie. Usługa jest również dostępna na Xbox One i PC w tej samej cenie, z tą samą biblioteką gier, w tym tytułów EA Sports, Battlefield, Titanfall, Star Wars Battlefront i innych.

Czy AMD będzie oblegane na E3?

Od 2016 roku obecność AMD na targach E3 przechodziła bez echa. Jednakże w tym roku, stoisko „czerwonej’’ firmy może narobić hałasu. AMD ogłosza wydarzenie zwane: “Next Horizon Gaming”, będzie to transmitowane na żywo wystąpienie Geoffa Keighleya, majace nastąpić już 10 czerwca. Komunikat prasowy wysłany do dziennikarzy, opisuje to zdarzenie jako: “ujawnienie produktów nowej generacji, które będą kształtować przyszłość gier na komputery PC, konsole oraz chmury streamingowe”. Jednak, już od pewnego czasu posiadamy informacje o tym, iż konsole następnej generacji wyposażone będą w procesor Zen 2 Ryzen oraz grafikę Navi. Śledząc więc ostatnie wydarzenia z technologicznego rynku, możemy domyśleć się co AMD zaprezentuje na E3. Przed E3, Lisa Su z AMD dostarczy 27 maja hasło przewodnie Computex, które będzie również transmitowane na żywo.

Edmund McMillen z dwoma produkcjami w tym roku