Witajcie ponownie w Tech-Game Newsroomie! Cuphead jako serial Netflix ‘a? Nintendo ucieka z chin? Steam labs w końcu dostępne? To i wiele, wiele więcej w najnowszym wydaniu cotygodniowego zbioru branżowych newsów!

Cuphead nową produkcją Netflix’a

Castlevania i zapowiedziany serial Devil May Cry to jedne z nielicznych produkcji Netflixa bazujące na fabule gier. Teraz do swoich szeregów Netflix dodaje kolejną grę wideo – jednak ta będzie trochę “inna”. Mowa o serii Cuphead, amerykański gigant zapowiedział animowaną serię bazującą na tym tytule. Cuphead to platformówka inspirowana starymi Disney’owskimi animacjami. Została zaprezentowana kilka lat temu  na Xbox One i PC. Na początku tego roku gra trafiła również na Nintendo Switch. Teraz Netflix Animation zaczyna produkcję komediowego spin-off’u kreskówkowej platformówki 2D. Niestety na ten moment to wszystko co wiemy. Miejmy nadzieję, że serial zadebiutuje jeszcze w 2020 roku.

Gracze Destiny 2 zgłaszają duże problemy z uruchomieniem gry

Użytkownicy najnowszych procesorów Ryzen 3000 i płyt głównych X570 zaczęli  zgłaszać problemy z grą Destiny 2 – nie są w stanie jej uruchomić. Niestety do tej pory, nikt nie odkrył sposobu na poprawne odpalenie danego tytułu na wymienionych wyżej konfiguracjach sprzętowych. Według serwisu Phoronix, firma Bungie odpowiedzialna za rozwój Destiny 2 będzie w stanie samodzielnie naprawić ten błąd tak, aby tytuł działał poprawnie nawet na najnowszym sprzęcie. Mamy nadzieję, że sytuacja zostanie szybko rozwiązana, a sfrustrowany gracze nie mogący uruchomić gry zostaną odpowiednio wynagrodzeni.

Nintendo przenosi produkcję konsol do Wietnamu

Kilka tygodni temu do sieci trafiły wiadomości twierdzące, że Nintendo zaczyna przenosić produkcję swoich konsol poza terytorium państwa środka. Wszystko po to, aby uniknąć wyższego cła na produkty (w tym przypadku konsole) importowane z Chin. Według raportów, firma Nintendo stawia na Wietnam, to właśnie tam duża część produkcji Switch’a została przeniesiona. Obecnie prawie wszystkie modele Switch’a produkowane są w Chinach na podstawie umowy z Firmą Foxconn (jedną z największych fabryk produkcyjnych na świecie). Czy przeniesienie fabryk do innego kraju opłaci się Nintendo? Czy konsumenci nie odczują skutków na swoich portfelach? Tego niestety na ten moment nie wiemy.

Zapowiedziano Nintendo Switch Lite

Po miesiącach plotek i wycieków, Nintendo oficjalnie zaprezentowało Nintendo Switch Lite. Jest to nowy członek rodziny Switch, zaprojektowany tak, by zyskać miano najlepszej konsoli przenośnej. W skrócie: można go nazwać następcą Nintendo 3DS. Nintendo Switch Lite dostępny będzie w trzech różnych wersjach kolorystycznych: żółtym, szarym i turkusowym, oczywiście dostępne będą również edycje kolekcjonerskie. Switch Lite posiada 5,5-calowy wyświetlacz, nie posiada kontrolerów Joy-Con oraz nóżki na plecach, konsola nie obsługuje również trybu TV. Po więcej informacji na temat nowej konsoli zapraszamy do osobnego artykułu na naszej stronie. Kliknij TUTAJ.

Cuphead serialem Netflixa, Steam Labs i Switch Lite – Tech-Game Newsroom (08.07-14.07)Przetestujcie nową wersję platformy Valve ! – Steam Labs dostępny

Firma Valve umożliwia swoim użytkownikom dostęp do klienta Steam w wersji “wczesnego dostępu”, wszystko bo to by usłyszeć opinię i wrażenia użytkowników. Nowa odsłona serwisu jest znana pod nazwą “Steam Labs”, wprowadza ona trzy eksperymentalne funkcje: pierwsza z nich to mini trailery, które zastępują ikony gry sześciosekundowymi trailerami, dzięki czemu można zobaczyć materiał filmowy z działającej gry przed podjęciem decyzji o jej zakupu. Druga funkcja to interaktywny system rekomendacji. Wykorzystując sztuczną inteligencję, system analizuje gry w których użytkownik spędza najwięcej czasu i to na ich bazie formułuje zalecenia w co grać dalej. Trzecia funkcja to automatyczne widowisko czyli automatycznie generowane materiały wideo z nowych gier, aby odkrywanie mało znanych i niszowych gier stało się łatwe. Jeśli jesteście zainteresowani testowaniem nowej wersji, polecamy zapisanie się do grupy projektu.

Instalacja sterowników Nvidii na Ubuntu stanie się bułką z masłem

Ubuntu LTS zazwyczaj nie oferuje najnowszych aktualizacji aplikacji, sterowników czy innego oprogramowania. Głównym priorytetem systemu jest to aby wszystko było jak najbardziej stabilne. Niemniej jednak, użytkownicy Ubuntu LTS otrzymają łatwiejszy dostęp do stabilnych sterowników graficznych Nvidii. Stanie się tak ponieważ deweloperzy odpowiedzialni za rozwój systemu dodadzą do niego obsługę najświeższych sterowników Nvidii. Forbes poinformował,  że użytkownicy innych dystrybucji linuxa takich jak: KDE Neon, Linux Mint, Zorin OS i elementarnego OS także skorzystają z nowych aktualizacji kart graficznych. Czy mamy na sali gamerów użytkujących linuksa?

Battlefront II i EA Sports UFC 3 grami w sierpniowym PlayStation Plus?