Alan Wake 2, Nowy gameplay Cyberpunk 2077 – Tech-Game Newsroom (23.07-31.07)

Witajcie ponownie w Tech-Game Newsroomie! Alan Wake 2 nadciąga? Nowy gameplay Cyberpunk 2077? Switch z androidem? To i wiele, wiele więcej w najnowszym wydaniu naszego tygodnika!

Alan Wake 2, Nowy gameplay Cyberpunk 2077 – Tech-Game Newsroom (23.07-31.07)Ujednolicenie platformy Oculus

Jednym z problemów na platformie Oculus jest jej “podział”. Aplikacja Oculus Go nie jest dostępna na urządzeniach Rift i Quest – podczas gdy niektóre gry dostępne zarówno na Rift’a jak i Quest’a muszą być ponownie zakupione, aby można było z nich korzystać na Oculus Go. Teraz Oculus pracuje nad rozwiązaniem tej sytuacji, zaczynając od Oculus Quest – dając mu możliwość emulacji aplikacji z urządzenia Go. John Carmack – inżynier Oculus powiedział, iż emulator konsoli Go, dostępny będzie do pobrania najpóźniej w tym roku. Rozwiązanie to pozwoli osiągnąć dwa cele: ujednolicić platformę Rift, jednocześnie zwiększając bibliotekę oprogramowania dla Quest’a.

Alan Wake 2 nadciąga?

Oryginalna gra Alan Wake była ekskluzywnym tytułem na Xbox 360 i komputery PC – jej produkcja przyniósł firmie Remedy rzeszę fanów. Od kilku lat, z wielu źródeł, dochodzą nas słuchy, iż firma odpowiedzialna za grę wciąż jest zainteresowana stworzeniem jej kontynuacji. Niedawno Remedy wykupiło prawa autorskie Alan Wake od Microsoftu – dzięki czemu druga część gry będzie mogła być wydana nie tylko na Windowsa i Xboxa, jednak na wszystkie platformy, w tym na PlayStation.

Na dodatek ostatnimi czasy pisarz zaangażowany w produkcję Alan Wake – Sam Lake, rozmawiał z serwisem IGN twierdząc, iż jest zainteresowany stworzeniem sequela gry. Lake stwierdził również, że jeśli Alan Wake 2 miałby stać się realną grą to: “musi być zrobiony najlepiej jak to możliwe”. Poza informacjami na temat drugiej części Alan Wake’a, wiemy również o trwających pracach nad serialem telewizyjnym, który być może pomoże w promocji gry Alan Wake 2

Alan Wake 2, Nowy gameplay Cyberpunk 2077 – Tech-Game Newsroom (23.07-31.07)Nowy gameplay z Cyberpunk 2077 tuż za rogiem!

Jedną z największych zapowiedzi jakie pojawiły się na początku tego roku na E3, była data premiery Cyberpunk 2077. Podczas samego wydarzenia ludzie mieli okazję zobaczyć gameplay gry, pokazujący nowości, które nie były widoczne w zeszłorocznej wersji dema. Nowe nagrania z gry nie zostały jeszcze opublikowane jednak każdy powinien mieć szansę zobaczyć je pod koniec sierpnia.

CD Projekt Red, już pokazało demo uczestnikom Gamescom w Niemczech w dniach 21-24 sierpnia. Następnie demo pojawiło się na PAX West 30 sierpnia, a stamtąd zostanie przesłane na YouTube i udostępnione każdemu. To wszystko idealnie wpisuje się w rocznicę pierwszej premiery gry, która miał miejsce pod koniec sierpnia ubiegłego roku. Jednak tym razem gameplay nie będzie trwać pełną godzinę, lecz nie przeszkodzi to w tym, aby zostać świadkiem wielu scen z Johnny’m Silverhand’em w roli głównej.

Premiera gry Cyberpunk 2077 planowana jest na 16 kwietnia 2020 roku na platformy: PC, Xbox One i PS4.

Switch z androidem na pokładzie

To była tylko kwestia czasu, zanim modderzy znaleźli sposób, aby zainstalować niestandardowe oprogramowanie na konsoli Nintendo Switch. 24 lipca użytkownik forum XDA-Developers o nazwie “langer hans” – zaprezentował i opublikował niestandardowego Androida dla Switch’a. Oprogramowanie nosi dumną nazwę switchroot LineageOS 15.1 i zgodnie z postem “langer hans”:

“Daje konsoli ogromną moc w trybie przenośnym jak i zadokowanym, a to wszystko z dobrze zoptymalizowanym i płynnie działającym systemem”

Jego post wyjaśnił również, że LineageOS 15.1 jest  częściowo oparty na wersji Androida, którą Nvidia używa w swojej konoli Shield TV. Co daje nam zmodyfikowana konsola? Właściwie możliwości są nieograniczone – w końcu to android. Jednak jedną z głównych funkcji dla których oprogramowanie w gołe pojawiło się na rynku, jest fakt możliwości emulowania gier z konsol takich jak: PSP, Gameboy, PS1, PS2, GameCube i wiele wiele więcej.

Nowe sterowniki AMD z poprawkami dla GTA V

W poniedziałek 29 lipca AMD wydało najnowszą wersję Radeon Software Adrenalin 2019 Edition. Wersja 19.7.4 Beta naprawia błąd, który powodował awarię “Grand Theft Auto V” na maszynach z kartami graficznymi z serii Radeon RX 5700. Wszystkie inne funkcje pozostają bez zmian w porównaniu ze sterownikami oznaczonymi numerami 19.7.3. W rejestrze zmian nie ma mowy o zwiększającej się  bezczynności wentylatora kart graficznych serii RX 5700, obserwowanym w aktualizacji do wersji 19.7.3. Weź ją z poniższego linku.

Poprawki błędów:

• Grand Theft Auto V może samoistnie się wyłączać albo zacinać na kartach graficznych z serii Radeon RX 5700.

Antec prezentuje dwie nowe obudowy

W tym tygodniu firma Antec wprowadziła na rynek dwie obudowy typu mid-tower: NX500 i NX600. Oferują one elegancki design, hartowane szklane panele boczne oraz oświetlenie RGB. Model NX500 będzie kosztować w granicach 65 euro oferując “skrzywiony” przedni panel RGB, hartowany szklany bok, wsparcie dla maksymalnie sześciu wentylatorów i miejsce na radiator o wielkości 360 mm z przodu i 240 mm na górze urządzenia. Obudowa może pomieścić płyty główne o rozmiarach do E-ATX choć jest stosunkowo kompaktowa, posiadając wymiary 490x220x440mm. Zmieszczą się w niej dwa napędy 3,5-calowe i dwa 2,5-calowe dyski SSD, karty graficzne o maksymalnej długości do 350 mm i radiator procesora o wysokości do 165 mm.

NX600 jest nieco droższy, ponieważ jego cena wynosi 79 EUR. Ten model wyposażony jest w hartowane szkło znajdujące się z boku i przodu urządzenia. Obsługuje tą samą liczbę napędów co NX500, jednakże kompatybilność płyt głównych jest ograniczona do standardowego ATX. NX600 jest także fabrycznie wyposażony w cztery wentylatory RGB o średnicy 120 mm.

PlayStation Plus – od sierpnia zapłacimy więcej