Nergal kontra dobra zmiana – oświadczenie lidera Behemotha

Adam Nergal Darski, wokalista i lider zespołu BEHEMOTH wydał oświadczenie na temat tego, co obecna władza i tzw “dobra zmiana” próbuje zrobić z kulturą w Polsce.  Czy upolitycznienie kultury i ingerencja władz w to, co powinno być wolne, piękne i nieograniczone jest słuszne? Przeczytajcie co Nergal wyraził w swoim oświadczeniu na facebookowym fanpage’u:

Moi drodzy.

Wielokrotnie byłem targetem ataków samozwańczych cenzorów i autorytarnej propagandy, ludzi na usługach różnych rządów i organizacji, których celem było kneblowanie mi ust. Wielokrotnie wychodziłem z tych konfrontacji obronną rękę wygrywając ważne procesy sądowe. Jestem częścią zespołu Behemoth, grającego niszową muzykę przeznaczoną dla bardzo specyficznej grupy odbiorców. Szczęśliwie dla nas tych odbiorców w samej Polsce są przynajmniej tysiące, czego dowodem są liczne wyprzedane koncerty i eventy. Jednak od kilku miesięcy ataki skierowane w nasz zespół zdecydowanie się nasiliły.

Członkowie Behemoth, członkowie ekipy produkcyjnej, promotorzy naszych koncertów, właściciele klubów muzycznych są poddawani presji, przesłuchiwani przez policję i prokuraturę. Stawiane są zarzuty, najczęściej zupełnie absurdalne no bo jak wytłumaczyć urzędnikom państwowym, że Polska NIE MA MONOPOLU na ptaka w herbie! Mówię tutaj o zarzutach o znieważenie godła polskiego. Orzeł BEZ KORONY NIE JEST godłem Polski. Tak oficjalnie orzekli heraldycy ale urzędnicy na usługach Ziobry uparcie twierdzą inaczej szukając winnych. Igrzyska rozpoczęte a nowa władza żąda ofiar i krwi! Stygmatyzacja mniejszości, ostracyzm, divide et impera.

To procesy dzieją się naprawdę! Od wielu miesięcy toczy się postępowanie przeciwko gdańskiemu klubowi B90. Zarzuty są absurdalne ale najwyraźniej władza postawiła sobie za absolutny priorytet zamknięcie NAJLEPSZEGO klubu koncertowego w Polsce, bo nie realizuje on artystycznego programu partii rządzącej? Właściciel warszawskiej Progresji jest wzywany na policję bo podjął się zorganizowania koncertów Behemoth. Podobny proceder ma miejsce w innych miastach Polski. Mimo, że nasz zespół niewiele ma wspólnego z festiwalem Woodstock i Jurkiem Owsiakiem to wszelkie ataki na jego osobę i ten wyjątkowy festiwal uważamy za SKANDALICZNE! Propagandowy program Kurskiego i Ziobry realizowany jest bardzo konsekwentnie jednak jest to program BARBARZYŃSKI, uderzający w podstawowe wartości człowieka – wolność wyboru. Słowa te kieruję nie tylko do WSZYSTKICH moich kolegów z tzw. “sceny”: aktorów, pisarzy, muzyków, artystów wszelkiej maści… kieruję je również do WSZYSTKICH konsumentów i fanów sztuki: OTWÓRZMY OCZY i POWIEDZMY GŁOŚNO: NIE! Nas nie interesuje “dobra zmiana”, my ŻĄDAMY mądrej zmiany!

Kultura Niepodległa jest owocem solidarności kręgów wolnościowych a w swoich bardzo wyraźnych i racjonalnych postulatach ma na celu przywrócenie NORMALNOŚCI w naszym codziennym życiu. Zachęcam was bardzo gorąco do wspierania tego przedsięwzięcia. Przekazujcie dalej na czym polega Kultura Niepodległa. Swoje oczekiwania artykułujcie głośno i wyraźnie. Są wartości wyższe niż sprawy POLSKIE, to są wartości LUDZKIE! Niech usłyszy nas jak najwięcej ludzi!

Cytując Nergala, ja również ŻĄDAM mądrej zmiany, wolności w wyrażaniu siebie, swoich poglądów, bo wolność kocham i rozumiem, wolności oddać nie umiem… Dlatego też całym sercem i całą sobą wspieram Kulturę Niepodległą. A Wy? Jakie jest Wasze zdanie na ten temat? Podzielcie się z nami swoim zdaniem.