Żółta herbata – sekret cesarskiego naparu

0
7
żółta herbata
fot. pixabay.com/pl/photos/%c5%bc%c3%b3%c5%82ta-herbata-puchar-herbata-2443920/

Żółta herbata, niegdyś zarezerwowana wyłącznie dla chińskiego dworu cesarskiego, dziś zachwyca miłośników herbat swoim łagodnym smakiem i niezwykłymi właściwościami zdrowotnymi. Poznaj historię, sposób przygotowania oraz zdrowotne zalety tego naparu.

Historia i pochodzenie

Żółta herbata pochodzi z Chin i mówi się, że była przeznaczona wyłącznie dla dworu cesarskiego, a pić ją mógł jedynie sam cesarz. Znieważenie tej zasady było surowo karane. Dawniej ludność przekonana była, że napój ten zapewnia nieśmiertelność. Jednak na dzień dzisiejszy nie mamy pewności, czy jest to ta sama herbata, o której dawniej mówiono. Jest szansa, że mianem żółtej nazywano wszelkie herbaty, które były wysokiej jakości. Jednak z czasem przestano przygotowywać ten rodzaj naparu, a jego produkcja rozpoczęła się ponownie dopiero w latach 80. Jednak do tego momentu nie wiadomo, czy jest to ta sama herbata. 

Proces produkcji

Proces produkcji żółtej herbaty jest podobny do zielonej herbaty, jednak z dodatkowym etapem zwanym żółknięciem, który nadaje jej charakterystyczny smak i aromat. Pierwszym krokiem jest zbiór liści, który odbywa się zazwyczaj ręcznie. Następnie pracownicy rozkładają liście na sicie lub matach, aby lekko zwiędły i straciły część wilgoci, co ułatwia dalszą obróbkę. Kolejny etap to podgrzewanie listków, przeprowadzane w celu zatrzymania procesu oksydacji. Następnie listki są umieszczone w szczelnych warunkach na określony czas, gdzie pod wpływem lekko podwyższonej temperatury i wilgotności następuje powolna fermentacja i żółknięcie liści. To sprawia, że herbata zyskuje łagodniejszy smak niż zielona herbata oraz lekko słodkawy aromat. Następnie liście są suszone, aby zatrzymać proces fermentacji. Suszenie odbywa się zwykle na gorących matach lub w specjalnych suszarniach. Na koniec producenci sortują herbatę, a następnie pakują ją do sprzedaży.

Jak prawidłowo parzyć żółtą herbatę

Aby móc cieszyć się smakiem żółtej herbaty, należy odmierzyć łyżeczkę suszu. Zalewamy go 200 ml wody. Temperatura wody powinna wynosić około 80°C. Użycie wyższej temperatury sprawi, że napar zamiast słodkiego aromatu, uzyska gorzki smak. Dodatkowo właściwości prozdrowotne mogą zostać zneutralizowane. Tak przygotowany napój pozostawiamy do zaparzenia na okres 3 minut. Po upłynięciu tego czasu możemy cieszyć się wyjątkowym smakiem, a susz śmiało możemy wykorzystać do kolejnej filiżanki herbaty. 

Właściwości

Żółta herbata zawiera wyjątkowo niewielką ilość kofeiny – poniżej 1%. Chcąc napić się gorącego napoju w godzinach wieczornych, śmiało możemy sięgnąć po filiżankę żółtej herbaty, gdyż nie sprawi ona, że będziemy mieć problemy z zaśnięciem. Poprawia ona także trawienie i nie podrażnia żołądka. Dodatkowo napar ten jest bogaty w przeciwutleniacze, które pomagają zwalczać wolne rodniki i opóźniają procesy starzenia się komórek. Regularne picie tego naparu może wspierać układ odpornościowy oraz pomagać w detoksykacji organizmu. Żółta herbata działa także łagodząco na układ nerwowy, wspomagając redukcję stresu i poprawę koncentracji. Dzięki temu jest doskonałym wyborem zarówno na relaks po ciężkim dniu, jak i jako delikatny środek pobudzający umysł.

Podobał Ci się to, co robimy?
Wesprzyj nas i postaw nam kawę!
Wesprzyj nas
0 0 głosy
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze