
Jabłka to owoce, które nie tylko świetnie smakują, ale także dostarczają wielu cennych witamin i minerałów. Są idealne jako zdrowa przekąska, ale równie dobrze sprawdzają się w deserach i napojach. Sprawdź trzy proste i smaczne przepisy na wykorzystanie jabłek w kuchni.
Właściwości jabłek
Jabłka są jednymi z najchętniej spożywanych owoców w Polsce. Nic dziwnego, ponieważ oprócz swojego smaku mają również do zaoferowania wiele wartości odżywczych. W ich składzie znajdziemy witaminę C, która wzmacnia odporność i chroni przed infekcjami. Ponadto zawierają witaminy A, E, K oraz z grupy B. Wspierają układ nerwowy, przemianę materii oraz proces detoksykacji organizmu. Pod względem minerałów jabłka są szczególnie cennym źródłem potasu, który reguluje pracę serca i ciśnienia krwi. Dzięki zawartości błonnika wiążą i usuwają szkodliwe substancje z przewodu pokarmowego. Z kolei obecne w nich antyoksydanty chronią komórki przed stresem oksydacyjnym, zmniejszając ryzyko rozwoju wielu chorób.
Kompot jabłkowy
Jabłka dokładnie myjemy i kroimy na ćwiartki. Wyciskamy sok z cytryny, starając się, by do naczynia nie wleciała żadna pestka. Następnie do garnka wlewamy wodę i czekamy aż się zagotuje. Do wrzącej wody dodajemy jabłka i wlewamy wcześniej wyciśnięty sok z cytryny. Jeżeli chcemy urozmaicić smak naszego kompotu, to możemy dodać do niego wybrane przyprawy. Mogą to być goździki, cynamon, odrobina gałki muszkatołowej czy też wanilia. Całość gotujemy przez 20-30 minut. Po tym czasie kompot jest gotowy. Możemy podawać go schłodzonego lub na ciepło.
Jabłka w cieście
Do miski przekładamy 150 g mąki, pół szklanki mleka, dwa jajka, jedno opakowanie cukru waniliowego i cynamon. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. 3 duże jabłka obieramy ze skórki, kroimy w plastry i wycinamy z nich gniazda nasienne. Następnie na patelni rozgrzewamy olej. Jabłka obtaczamy we wcześniej przygotowanym cieście i kładziemy na patelni. Smażymy do uzyskania złocistego koloru po obu stronach. Usmażone jabłka kładziemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je od nadmiaru oleju. Przed podaniem możemy delikatnie obsypać je cukrem pudrem.
Pieczone jabłka
Jabłka dokładnie myjemy i każdemu z nich odcinamy górną część razem z ogonkiem i częścią jabłka. Z większej części wydrążamy gniazdo nasienne. Do miski wsypujemy wybrane orzechy i suszone owoce. Mamy całkowitą dowolność w wyborze składników, dlatego każdy powinien dobrać je zależnie od swoich własnych preferencji i tego, co akurat znajduje się w jego kuchni. Składniki zalewamy dwoma łyżkami płynnego miodu i dodajemy cynamon oraz wanilię. Następnie mieszankę tę umieszczamy w wydrążonych jabłkach i przykrywamy je wcześniej odkrojoną częścią. Piekarnik nagrzewamy do 180°C, a owoce przekładamy na blaszkę. Całość pieczemy przez 45 minut, co jakiś czas obserwując owoce. Można je podawać z gałką lodów lub bitą śmietaną.


