Oliwa z oliwek – właściwości i zastosowanie

0
4
oliwa z oliwek
fot. freepik / Freepik pl.freepik.com/darmowe-zdjecie/oliwki-pod-duzym-katem-mieszaja-butelki-chleba-i-oleju_6060482.htm#fromView=search&page=1&position=2&uuid=d5434676-b69a-4c67-bbb0-0ae095d67790&query=oliwa+z+oliwek

Oliwa z oliwek to nie tylko jeden z filarów diety śródziemnomorskiej, ale również naturalny składnik o szerokim zastosowaniu zdrowotnym, kosmetycznym i kulinarnym. Poznaj historię oliwy, proces jej produkcji oraz liczne właściwości, które sprawiają, że warto włączyć ją do codziennego życia.

Proces produkcji

Proces produkcji oliwy z oliwek rozpoczyna od zbioru owoców. Etap ten przypada na okres jesienno-zimowy i odbywa się ręcznie lub przy użyciu specjalnych maszyn. W najlepszym wypadku oliwki powinny być dojrzałe, ale nie na tyle, aby samodzielnie opaść na ziemię. Kolejny krok, jakim jest czyszczenie, powinien odbyć się jak najszybciej po zbiorze. Oddziela się wtedy gałązki, listki i wszelkie zanieczyszczenia. Tak przygotowane owoce są miażdżone razem z pestkami. Dzięki temu uzyskujemy pulpę, która gotowa jest do dalszego procesu obróbki. Następnie przechodzi się do tłoczenia, które jest procesem pozwalającym wydobyć olej. W przypadku tłoczenia na zimno, temperatura nie powinna przekraczać 27°C. Tak przygotowana oliwa wciąż zawiera w sobie wodę, jak i resztki owoców. Z tego powodu, oddziela się od niej niechciane substancje poprzez proces wirowania i dekantacji. Gotowa oliwa przechowywana jest w stalowych, nierdzewnych zbiornikach, często pod ochroną azotu, aby zapobiec utlenianiu i utracie jakości. Ostatni etap to przelewanie jej do butelek o ciemnej barwie szkła, które mają zapobiegać starzeniu się oliwy. 

Właściwości

Oliwa z oliwek ma wiele właściwości korzystnych dla naszego organizmu. Dzięki dużej zawartości kwasów omega-3 i omega-6, wspomaga utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. W jej składzie możemy znaleźć kwas oleinowy, który niweluje ryzyko zachorowania na astme. Oliwa z oliwek zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy, które chronią komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Dobrym pomysłem będzie włączenie jej do diety dzieci, ponieważ ma ona korzystny wpływ na wzrost kości. Oliwa zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe. Zmniejsza także ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, ponieważ pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi i poprawia działanie insuliny. W jej składzie możemy znaleźć witaminy A, B, C, D, E i K. Ponadto bogata jest w fosfor, magnez i potas. Oliwa z oliwek wykazuje również działanie przeciwzapalne i wspiera naturalną odporność organizmu. Jej regularne spożywanie może także wspierać pracę mózgu i poprawiać pamięć. Osoby będące na diecie odchudzającej również skorzystają z właściwości oliwy, ponieważ wspomaga ona trawienie i przyspiesza metabolizm.

Historia

Historia oliwy z oliwek sięga 6000 roku p.n.e a jej uprawę zapoczątkowano w Azji Mniejszej, między położeniem obecnej Syrii a Iranem. Później jej produkcja rozpowszechniła się na obszary Turcji, Hiszpanii i Grecji. Zyskała szerokie uznanie pośród tych terenów a miejsca, w których rosły drzewa oliwne uznawane były za święte. Ścięcie takiego drzewa wiązało się z karą, która w ekstremalnych przypadkach oznaczała śmierć. Z czasem uprawa oliwek rozprzestrzeniła się na obszary całego basenu Morza Śródziemnego, gdzie klimat sprzyjał jej rozwojowi. Odgrywała ona kluczową rolę nie tylko w codziennym życiu, ale również w religii, medycynie i sztuce. Starożytni Grecy i Rzymianie używali jej do celów kulinarnych, kosmetycznych oraz leczniczych. Dziś oliwa z oliwek jest symbolem diety śródziemnomorskiej, uznawanej za jedną z najzdrowszych na świecie.

Kosmetyka

Oprócz licznych właściwości zdrowotnych, oliwa z oliwek znajduje swoje zastosowanie także w kosmetyce. Nierzadko wykorzystywana jest w produktach, takich jak kremy, balsamy czy maseczki. Zawarta w niej witamina E wygładza zmarszczki i opóźnia procesy starzenia się skóry, nadając jej elastyczność i zdrowy wygląd. W jej składzie znajduje się również witamina F, która wspiera naturalną barierę ochronną skóry, zapobiegając utracie wilgoci. Dzięki temu oliwa działa regenerująco i wzmacniająco na warstwę hydrolipidową skóry. Sprawdzi się także w walce z przebarwieniami. Warto również aplikować ją na skórę dłoni, ponieważ wzmacnia ona paznokcie i zmiękcza skórki. Swoje zastosowanie znajdzie również w pielęgnacji włosów, ponieważ odżywia je, wygładza i zapobiega ich łamliwości.

Podobał Ci się to, co robimy?
Wesprzyj nas i postaw nam kawę!
Wesprzyj nas
0 0 głosy
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze