Lody jogurtowe – zdrowa przyjemność

0
6
lody
fot. 8photo / Freepik pl.freepik.com/darmowe-zdjecie/jezyny-w-szklanym-kubku-z-lodami-na-bialym-teksturowane-widok-z-boku_9067277.htm#fromView=search&page=1&position=2&uuid=26fb7454-d37d-4aaf-8518-95faa52b324b&query=lody+jogurtowe

Lody jogurtowe to lekka i orzeźwiająca propozycja dla wszystkich miłośników słodkości, którzy chcą zadbać o zdrowie i sylwetkę. Dzięki naturalnym składnikom, takim jak jogurt grecki i świeże owoce, możesz w łatwy sposób przygotować w domu deser. Poznaj proste przepisy na lody o smaku  truskawkowym i mango, które zachwycą Twoje podniebienie!

Zdrowsza alternatywa tradycyjnych lodów

Lody to znany nam wszystkim przysmak. Osoby, które zwracają uwagę na kaloryczność posiłków, mogą chcieć zrezygnować z tej słodkiej przyjemności. Jednak jest to zupełnie niekonieczne, ponieważ istnieje zdrowsza, a jednocześnie równie smaczna alternatywa. Lody na bazie jogurtu stanowią właśnie taką wersję tradycyjnego deseru. Dzięki zastąpieniu śmietanki jogurtem, będą one znacznie mniej kaloryczne. Zawierają one więcej białka i korzystnych dla jelit bakterii probiotycznych, co czyni je nie tylko lżejszym, ale i bardziej wartościowym deserem. Świetnie sprawdzą się latem jako orzeźwiająca przekąska, szczególnie w połączeniu ze świeżymi owocami czy domową granolą. Co więcej, lody na bazie jogurtu można łatwo przygotować w domu, dostosowując smak do własnych upodobań – wystarczy dodać ulubione owoce, orzechy czy naturalne słodziki. To doskonała propozycja dla osób dbających o zdrowie, które nie chcą rezygnować z pysznych deserów.

Przepis na lody truskawkowe

Składniki
  • 300 g mrożonych truskawek
  • 2 szklanki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka miodu lub ulubiony słodzik
Sposób przygotowania

Truskawki wyciągamy z zamrażalnika i następnie przekładamy do miksera. Do owoców dodajemy jogurt oraz miód, po czym całość dokładnie blendujemy, tak aby uzyskać gładką i jednolitą masę. Kiedy składniki dobrze się połączą, tak przygotowane lody przekładamy do pojemnika i umieszczamy ponownie w zamrażalniku na około 2 godziny. Po upływie tego czasu masa staje się odpowiednio twarda i kremowa, dzięki czemu lody są gotowe, by cieszyć się ich orzeźwiającym smakiem

Przepis na lody o smaku mango
Składniki
  • 2 szklanki mrożonego lub 2 sztuki świeżego mango 
  • 2 szklanki jogurtu greckiego
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżka miodu lub ulubiony słodzik
Sposób przygotowania

Mango należy obrać i oddzielić miąższ od pestki. Następnie kawałki owoca wrzucamy do blendera. Kolejny krok to dodanie jogurtu greckiego, soku z limonki i miodu. Całość dokładnie blendujemy, aż do uzyskania gładkiej masy. Przekładamy lody do pojemnika, lub specjalnych opakowań do produkcji domowych lodów. Pozostawiamy w zamrażalniku na około 2 godziny. Po tym czasie lody są gotowe do spożywania. Można nałożyć je do pucharków lub do wafelków. Dobrym pomysłem będzie udekorowanie lodów listkiem mięty czy wiórkami gorzkiej czekolady. W tym przypadku ogranicza nas jedynie wyobraźnia. 

Jeżeli chcemy, aby lody były gotowe do spożycia od razu, to możemy zmniejszyć ilość dodawanego jogurtu. Wtedy lody będą bardziej przypominać smakiem sorbet. Natomiast, jeśli zależy nam na bardziej jogurtowym smaku, to możemy delikatnie zmrozić jogurt zanim połączymy go z resztą składników.

Podobał Ci się to, co robimy?
Wesprzyj nas i postaw nam kawę!
Wesprzyj nas
0 0 głosy
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze