
Szukasz pomysłu na pożywne i szybkie śniadanie bez jajek? Tofucznica to roślinna wersja klasycznej jajecznicy, która zachwyca smakiem i prostotą przygotowania. Idealna dla wegan, alergików oraz wszystkich, którzy chcą spróbować czegoś nowego w kuchni.
Roślinna wersja klasycznego śniadania
Jajecznica to danie, które chętnie przygotowywane jest na śniadania, ponieważ jest niezwykle szybkie do przyrządzenia. Dzięki temu idealnie sprawdza się jako posiłek przed pracą. Co więcej, potrawa ta jest nie tylko sycąca, ale także zdrowa. Nie potrzeba wielu składników, aby ją przygotować, a mimo to zapewnia nam dobry początek dnia. Jajecznica to nieodłączny element wielu poranków, jednak z drugiej strony nie każdy może, bądź chce, spożywać jajka. Z tego powodu powstała alternatywa dla tej potrawy, która nosi nazwę tofucznicy. W rezultacie świetnie sprawdzi się ona zarówno wśród wegan, jak i alergików. Osoby, które chcą spróbować czegoś nowego, skorzystają na tej potrawie. Tofucznica powstaje z tofu, a dzięki odpowiedniemu przygotowaniu uzyskuje konsystencję i smak zbliżony do tradycyjnej jajecznicy. Dodatkowym atutem tofucznicy jest możliwość różnorodności jej przygotowania. Można eksperymentować z dodatkami i przyprawami, aby za każdym razem osiągać inny efekt. Dzięki temu potrawa ta niełatwo się nam znudzi. Jest to sposób nie tylko na śniadanie, ale także na lunch, obiad, kolację, lub, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie potrawy, a chcemy zjeść coś ciepłego i pożywnego.
Przepis na tofucznicę
Składniki
- 1 opakowanie tofu
- 1 duża cebula
- 1 pomidor
- oliwa z oliwek
- 12 g płatków drożdżowych (opcjonalnie)
- 60 ml mleka roślinnego
- przyprawy: pieprz czarny, sól, słodka papryka, kurkuma
Sposób przygotowania
Cebulę oraz pomidora kroimy na desce w drobną kostkę. Rozgrzewamy oliwę na patelni, dodajemy do niej cebulę i smażymy aż się zeszkli i zarumieni. W tym czasie przygotowujemy tofu – odsączamy je z wody, wkładamy do miski i rozdrabniamy widelcem. Gdy cebula będzie już miała delikatnie jasnobrązowy kolor, to dodajemy do niej tofu. Tofu powinno nabrać złotego koloru – wtedy dodajemy do całości przyprawy oraz płatki drożdżowe a następnie dokładnie mieszamy. Na sam koniec na patelnię wrzucamy pomidory i dusimy przez kolejne 3-4 minuty. Przed podaniem śmiało można dodać do tofucznicy posiekany szczypiorek, koperek, natkę pietruszki lub świeżą rzodkiewkę. Potrawę serwujemy z pieczywem lub wybranymi warzywami. Przepis można dostosowywać do własnych kubków smakowych, eksperymentując z dodanymi warzywami i przyprawami lub uzupełnić go o grzyby.