Powrót do dzieciństwa – domowy blok czekoladowy

0
10
czekolada
fot. pixabay.com/pl/photos/czekolada-%C5%9Bmiga%C4%87-blok-czekoladowy-3317143/

Blok czekoladowy to szybki i prosty deser, który zachwyca smakiem bez konieczności pieczenia. Sprawdź nasz łatwy przepis i przygotuj słodką przekąskę w kilka chwil!

Blok czekoladowy – prosty deser dla każdego

Blok czekoladowy większości z nas kojarzy się z czasami dzieciństwa. Młodsze pokolenia być może nie miały okazji spróbować tej czekoladowej przyjemności, dlatego warto przygotować go w domu, aby każdy domownik mógł cieszyć się jego smakiem. Blok czekoladowy jest niepozorny i prosty w przygotowaniu, a zachwyca podniebienia wielu z nas. 

Czym jest blok czekoladowy

Ci, którzy nie mieli okazji się z nim zetknąć mogą nie wiedzieć czym jest ten produkt. Jest to słodki deser bez pieczenia – imitacja czekolady. Przygotowuje się go z mleka w proszku, które dostępne jest na półkach niemal każdego sklepu. W jego skład wchodzą także połamane herbatniki lub inne ciastka – w wyborze jest pełna dowolność. Blok czekoladowy to klasyk kuchni polskiej, jak i wielu innych krajów, który gości na stołach na wiele okazji, jak i na co dzień. Zaletą tego deseru jest szybkość jego przygotowania i to, że nie wymaga on pieczenia ani skomplikowanych składników. 

Przepis 

Do jego przygotowania potrzebujesz:

  • 500g mleka w proszku
  • 200 g masła
  • 4 łyżki kakao
  • pół szklanki mleka
  • 220g cukru
  • herbatniki, wafelki, bakalie – według uznania

Masło rozpuść w rondelku. Następnie dodaj cukier, mleko oraz kakao. Mieszając poczekaj aż cukier się roztopi, a składniki połączą się. Nie doprowadzaj masy do wrzenia. Następnie powoli dorzucaj mleko w proszku. Najlepiej to zrobić dodając składnik łyżka po łyżce. Cały czas mieszaj masę, aby nie doprowadzić do utworzenia się grudek.  Możesz do tej czynności użyć trzepaczki – ułatwi to cały proces. Pod koniec masa powinna mocno zgęstnieć. Kolejny krok to dodanie naszych dodatków: połamanych herbatników, wafelków czy bakalii. Dokładnie całość wymieszaj, aby składniki rozprowadziły się.  Masę przełóż do formy keksowej lub innego naczynia wyłożonego papierem do pieczenia. Niemal gotowy blok czekoladowy włóż do lodówki, aby się schłodził i utwardził. Po odczekaniu 3-4 godzin słodkość jest gotowa do pokrojenia na kawałki i cieszenia się jej smakiem. Smacznego!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments