Lemoniada to orzeźwiający napój idealny na upalne dni. Prosty przepis i naturalne składniki sprawiają, że cieszy się popularnością na całym świecie. Poznaj jej historię, smak i zdrowotne właściwości!
Historia lemoniady
Pierwsze wzmianki o lemoniadzie wystąpiły już w starożytnym Egipcie w okolicach 1500 roku p.n.e. Egipcjanie przygotowywali tą miksturę z soku cytryn i z cukru trzcinowego. Oprócz swoich właściwości schładzających w tamtych czasach miała również pełnić funkcje lecznicze.
W średniowieczu lemoniada pojawiła się również w krajach arabskich, skąd przywędrowała do Europy. Dziś ten napój zyskał na popularności, jest znany na całym świecie i możemy cieszyć się jego różnymi wariantami – od klasycznej lemoniady cytrynowej, przez wersje owocowe czy też kawowe aż po odsłony z dodatkiem alkoholu.

Dlaczego warto pić lemoniadę?
Lemoniada to napój znany nam wszystkim. Jest niezastąpiona w gorące dni – chłodzi i orzeźwia, doskonale nawadnia, a smakiem zniewala. Zawarta w niej cytryna dostarcza witaminę C, która wzmacnia naszą odporność i działa przeciwzapalnie. Naturalne składniki lemoniady pomagają nawodnić organizm, co jest kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania – tym bardziej w gorące, letnie dni.
W sklepach dostępne są różne warianty lemoniady, jednak szybki, domowy przepis to najlepszy sposób na dostosowanie napoju do własnych kubków smakowych. Dodatkowo domowa lemoniada nie zawiera sztucznych dodatków, konserwantów ani barwników, co czyni ją zdrowszą alternatywą dla napojów sklepowych.

Jak przygotować idealną domową lemoniadę, która zaspokoi nasze pragnienie w upalne dni?
Lemoniada miętowa
Do jej przygotowania potrzebujesz:
- 4 cytryny
- 4 gałązki mięty
- litr wody
- 4 łyżki cukru
- kostki lodu
Przepis:
- Cytryny sparz, przekrój na połówki i wyciśnij z nich sok – warto zainwestować w ręczną wyciskarkę do cytrusów – jest ona stosunkowo tania a bardzo ułatwi i przyspieszy nam tą czynność.
- Do blendera kielichowego dodaj sok z cytryn, gałązki mięty, wodę i cukier, a następnie zmiksuj. – Można użyć również blendera ręcznego – nie ma to większego znaczenia.
- Powstały napój przecedź przez sitko. Jeśli lemoniada jest zbyt intensywna, możesz dodać do niej więcej wody.
- Do szklanki wrzuć kostki lodu i zalej je lemoniadą. Jeżeli chcesz, aby napój wyglądał zjawiskowo możesz przyozdobić go plasterkiem cytryny oraz listkiem mięty. Taki zapas lemoniady zapewni orzeźwienie na wiele godzin!
Lemoniada truskawkowo – rabarbarowa
Do jej przygotowania potrzebujesz:
- 4 cytryny
- 2 garści truskawek
- 2 garści rabarbaru
- litr wody
- 4 łyżki cukru
- kostki lodu
Przepis:
- Cytryny sparz, przekrój na pół i wyciśnij z nich sok.
- Do blendera dodaj sok z cytryny, świeże lub mrożone truskawki oraz pokrojony rabarbar, a następnie wszystko zmiksuj.
- Przecedź przez sitko powstały napój, aby pozbyć się miąższu z owoców. Jeśli smak lemoniady jest zbyt intensywny, rozcieńcz ją wodą – zależnie od swoich preferencji.
Do szklanki włóż kostki lodu i połówkę truskawki, a następnie zalej lemoniadą. Gotowe – smacznego orzeźwienia!