Delikatna w smaku, a jednocześnie pełna cennych właściwości – biała herbata od wieków uznawana jest za napój wyjątkowy. Choć mniej popularna niż zielona czy czarna, skrywa w sobie bogactwo antyoksydantów, subtelny aromat i szlachetną prostotę. Dowiedz się, skąd pochodzi, jak ją parzyć i dlaczego warto włączyć ją do codziennego rytuału.
Historia i pochodzenie
Biała herbata powstała w Południowych Chinach na prowincji Fujian. Mówi się, że mogła ona być pierwszym rodzajem wytwarzanej herbaty. Początkowo była ona niedostępna poza granicami Chin. Biała herbata w swojej dzisiejszej formie została rozpoznana i sklasyfikowana dopiero w XIX wieku. W historii były wcześniejsze wzmianki na jej temat, ale w bardziej prymitywnej formie, różniącej się od dzisiejszego sposobu jej produkcji. Okres ten przypada na czasy dynastii Song lub Tang. Niegdyś pito ją jedynie na dworze cesarskim. Z czasem, gdy produkcja herbaty się rozwinęła zaczęła ona trafiać do szerszego grona odbiorców – najpierw w Chinach, a później na całym świecie.
Proces produkcji

Wczesną wiosną zbierane są liście i pąki herbaty, które się jeszcze nie rozwinęły. Pierwszym etapem po zbiorze liści jest jej więdnięcie. Herbata ta poddawana jest lekkiej, naturalnej fermentacji. Następnie listki się wysusza, aby zapobiec utlenianiu. Dawniej ten etap odbywał się przy pomocy promieni słonecznych, dziś jednak przebiega to w specjalnych suszarkach. Na tym kończy się przygotowanie białej herbaty do użytku. Ten proces zachowuje naturalny aromat i właściwości liści, czyniąc białą herbatę jednym z najmniej przetworzonych rodzajów herbaty.
Jak prawidłowo parzyć białą herbatę

Do przygotowania naparu odmierz ilość herbaty sugerując się pożądaną intensywnością naparu. Zazwyczaj używa się łyżeczki suszu na jedną filiżankę. Temperatura parzenia waha się pomiędzy 70 a 80°C. Unikaj używania wrzątku, ponieważ zbyt wysoka temperatura może przyczynić się do gorzkiego smaku. Czas parzenia powinien wynosić od 4 do 5 minut. Im dłuższe parzenie, tym intensywniejszy smak. Białe herbaty nadają się do kilkukrotnego parzenia. Przy każdym z nich można wydobyć różne niuanse smaku.
Właściwości zdrowotne
Regularne spożywanie białej herbaty wiąże się z licznymi korzyściami. Na dużą uwagę zasługują polifenole zawarte w jej suszu. Działają one jak przeciwutleniacze, neutralizując szkodliwe wolne rodniki w organizmie. Jednak to nie jedyne zalety białej herbaty:
- Wspiera koncentrację oraz funkcje mózgu – dzięki zawartości teaniny wspomaga relaksację przy jednoczesnym braku senności. Aminokwas ten poprawia koncentrację i nastrój.
- Łagodne pobudzenie – w porównaniu do innych rodzajów herbat zawiera stosunkowo niską zawartość kofeiny, powodując działanie subtelnie pobudzające.
- Właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe – pomaga chronić jamę ustną przed próchnicą i bakteriami oraz wspiera odporność organizmu.
- Wspomaganie metabolizmu i odchudzania – związki zawarte w białej herbacie mogą wspomagać metabolizm, przyczyniając się do lepszego spalania tłuszczu.
Przeciwwskazania i możliwe skutki uboczne
Pomimo wielu leczniczych właściwości białej herbaty, należy stosować ją w zdroworozsądkowy sposób i nie przesadzać ze spożywaną ilością. Powinny jej unikać kobiety w ciąży, ze względu na zawartość kofeiny, która może skutkować nieprawidłowym rozwojem dziecka. Osoby chorujące na anemię również powinny ograniczyć spożywanie tego naparu, ponieważ zmniejsza on wchłanianie żelaza do krwi. Dla zdrowych osób zalecana ilość białej herbaty wynosi 2-3 szklanki dziennie.
Biała herbata w kosmetyce

Biała herbata posiada wiele prozdrowotnych właściwości – nie tylko w diecie, ale również w kosmetyce. Wykazuje działanie przeciwstarzeniowe, wzmacniające barierę ochronną skóry – poprzez jej naturalne właściwości ochronne i naprawcze. Sprawdzi się również we wspomaganiu leczenia trądziku, jako że zawarte w herbacie katechiny i garbniki są świetnymi związkami przeciwbakteryjnymi. Dzięki właściwościom przeciwutleniającym i łagodzącym zielona herbata będzie świetnym środkiem w pielęgnacji każdego rodzaju cery i ochroni ją przed uszkodzeniami słonecznymi.