Przeglądając przepisy czy inne treści o gotowaniu w internecie, na pewno natknęliście się na urządzenie zwane frytkownicą beztłuszczową lub częściej – air fryerem. Czy to kolejny zbędny, zabierający przestrzeń gadżet, czy może obowiązkowy element nowoczesnej kuchni?
Czym w ogóle jest air fryer? Technologicznie, nie jest to żadna rewolucja. Otóż frytkownice beztłuszczowe porównać można do mini-piekarników z termoobiegiem. Oznacza to, że ich działanie opiera się na intensywnej cyrkulacji gorącego powietrza, co pozwala uzyskać efekt dobrze wypieczonej, chrupiącej potrawy i to co ważne – nawet przy minimalnym użyciu oleju. Oznacza to także, że proces obróbki termicznej jedzenia w air fryerze jest bliższy pieczeniu, aniżeli smażeniu. Najtańsze air fryery kupimy już za ok. 150 złotych, natomiast te z najwyższej półki kosztować mogą nawet ponad 2000 złotych. Co w takim razie sprawiło, że gadżet ten jest tak rozchwytywany, nawet przez profesjonalnych kucharzy?
Smażenie “na powietrzu”
Choć zasada działania air fryera nie różni się znacząco od piekarnika z termoobiegiem, to główną różnicą jest tutaj wydajność – frytkownice beztłuszczowe wyjątkowo dobrze radzą sobie z imitowaniem efektu, jaki uzyskalibyśmy podczas smażenia na tłuszczu. Niesie to za sobą szereg zalet. Tą najważniejszą z nich jest ograniczenie nadmiaru tłuszczów w naszej diecie. Przede wszystkim oznacza to, że potrawy przygotowane w air fryerze są znacznie mniej kaloryczne – bo nawet o ok. 80% – od tych samych potraw usmażonych w płytkim lub głębokim tłuszczu. Zmniejszenie tłustości potraw ma też inne pozytywne skutki zdrowotne – dzięki smażeniu “na powietrzu”, ograniczamy ilość spożywanych przez nas szkodliwych tłuszczów trans i nasyconych kwasów tłuszczowych. To z kolei przekłada się na zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Warto też zwrócić uwagę na to, że przygotowywanie jedzenia (zwłaszcza warzyw) w air fryerze, może pomóc w zachowaniu większej ilości witamin i innych wartościowych związków w finalnej potrawie.
Wszechstronność i szybkość
Wbrew popularnej opinii, air fryer nie jest tylko zabawką do robienia frytek, a gadżetem, który może zastąpić wiele urządzeń czy naczyń kuchennych w przygotowywaniu naszych codziennych posiłków. Śmiało upieczemy w nim warzywa, mięso, ryby, a nawet wypieki i desery. Co ważne, w air fryerze możemy bezpośrednio umieszczać także zamrożone produkty, bez potrzeby wcześniejszego rozmrażania. Przewagą nad piekarnikiem czy konwencjonalnym smażeniem jest tutaj przede wszystkim czas – air fryer nagrzewa się niemal natychmiastowo, a czas obróbki termicznej jest krótszy, co sprawia, że przygotowanie posiłku jest bardziej efektywne. Dodatkowo, air fryer to urządzenie znacznie oszczędniejsze energetycznie niż klasyczny piekarnik – nawet o ok. 70%.
Bezpieczeństwo i czystość
Ważnym argumentem na korzyść air fryera jest jego bezpieczeństwo użytkowania. W przypadku korzystania z tego urządzenia, nie ma mowy o rozpryskach gorącego oleju, co uniemożliwia poparzenie, ale także pomaga zachować naszą kuchnię w czystości. Air fryery posiadają także szereg zabezpieczeń, jak np. wyłączniki czasowe czy systemy odcinające zasilanie w przypadku przewrócenia urządzenia. Sprzątanie po posiłku również nie stanowi problemu – koszyk air fryera często można myć w zmywarce, a sama komora nie zalewa się tłuszczem ani nie wypełnia się zapachem spalonego tłuszczu.
O tych wadach warto wiedzieć
Air Fryer to urządzenie niezwykle wszechstronne i użyteczne, jednak ma ono pewne ograniczenia. Przede wszystkim chodzi o pojemność – większość urządzeń pozwala na przygotowanie tylko niewielkich porcji posiłków, często jednoosobowych. W przypadku gotowania dla całej rodziny czy dla większej ilości osób, musimy przygotowywać jedzenie w kilku turach, lub też zaopatrzyć się w większy, bardziej profesjonalny air fryer – co oczywiście wiąże się z niemałymi kosztami. Ponadto, przy nieumiejętnym użytkowaniu, potrawy mogą się przesuszać, a co za tym idzie tracić walory smakowe.