Odkryj jesienne nowości w witrynce Fit Cake’a!

0
15

Obecna deszczowa aura nie nastraja do spacerów – no chyba, że chodzi o spacer do Fit Cake’a! Zobacz, jakie pyszne desery i rozgrzewające napoje zastaniesz w krakowskim lokalu!

NOWOŚĆ! ROGALE DYNIOWE Z JAGODAMI

Fot. Diana Łętocha

Porcja = 225 kcal; B:11g W: 13,5g T: 13g

Skład: jaja kurze, jagody, napój sojowy, mleczko kokosowe, masło z orzechów arachidowych, puree z dyni, błonnik bambusowy, budyń bezglutenowy*, mąka ziemniaczana, kakao, karob, syrop daktylowy, pektyna, guma ksantanowa, sól himalajska, cynamon, kurkuma, substancja słodząca: erytrol. *skrobia kukurydziana, skrobia ziemniaczana, aromat, barwnik: ryboflawina (low carb, protein, bez dodatku cukru, bez glutenu).

Jesień to przede wszystkim sezon na dynię, a ta kojarzy się głównie z rozgrzewającą zupą. Tymczasem Fit Cake proponuje… dyniowe rogale! Ten przysmak jest niepozorny – wydaje się niewielki, ale za to jest dorodny i wypchany nadzieniem po brzegi. Z zewnątrz oblany fit lukrem i przyozdobiony jadalnymi płatkami róży, natomiast sam w sobie obłędnie pachnie orzechami. Ciasto jest mięciutkie, sprężyste, mokre oraz słodkie i – dziwo – faktycznie jest w nim dynia! Co prawda jest delikatnie wyczuwalna w smaku, jednak nie dominuje rogala, który skrywa w swym wnętrzu pyszną kwaskowato-słodką marmoladkę jagodową. Jest syty i naprawdę bardzo smaczny. Koniecznie musicie go spróbować, bo to kolejny hit niecukierni!

TORCIK MAKOWY Z TRUSKAWKAMI

Fot. Diana Łętocha

Porcja = 275 kcal; B: 5g W: 15g T: 23g

Skład: jaja kurze, mak, mąka ryżowa, mąka z ryżu brązowego, mąka z tapioki, mąka ziemniaczana, mleczko kokosowe, truskawka, espresso, mleko sojowe, erytrol (bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy, odpowiednie dla osób chorych na cukrzycę).

Przyznam, że to ciasto bardziej kojarzy mi się z zimą, aniżeli z jesienią, a to wszystko za sprawą głównego składnika, jakim jest mak. Spód jest bardzo ciekawy; miękki, sprężysty, dość mokry i lekko słodki, a przede wszystkim – bardzo makowy. Galaretka truskawkowa – zbita, słodko-kwaśna. Na niej cienka warstwa biszkoptowa, zawierająca wiórki kokosowe. Jest chrzęszcząca, słodka, intensywnie kokosowa. Wierzch składa się ze zbitej waniliowo-kokosowej masy z mleczka kokosowego, sowicie obsypanej wiórkami. Całość jest pyszna, słodka i o różnych strukturach, co jest bardzo przyjemnym doznaniem dla kubków smakowych. Mocno kokosowo-makowy smak, a to – jak się okazuje – jest świetne połączenie.

COFFEEFEE

Fot. Diana Łętocha

Porcja = 246 kcal; B: 5g W: 25g T: 14g

Skład: jaja kurze, mąka gryczana, daktyle, mleczko kokosowe, espresso, erytrol (bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy, bez orzechów, odpowiednie dla osób chorych na cukrzycę).

Jako kawoholiczka musiałam spróbować ciasta Coffeefee, składającego się z  2 naprzemiennie ułożonych warstw: biszkoptu i kremu. Spód imitujący biszkopt jest miękki, mokry i bardzo słodki. Czuć w nim charakterystyczną nutkę mąki gryczanej. Krem również jest intensywnie słodki, kokosowy o wyczuwalnej, daktylowej słodyczy. Ciasto jest pyszne, mięciutkie, łagodne i mocno daktylowe. Niestety, w ogóle nie czuć w nim tytułowej kawy.

SERNIK BASKIJSKI – orzechowy

Fot. Diana Łętocha

Porcja = 490 kcal; B: 11g W: 5g T: 47g

Skład: śmietanka 30%, mascarpone, jaja kurze, wanilia, sól himalajska, serek śmietankowy, substancja słodząca: erytrol, orzechy laskowe (keto, bez dodatku cukru, bez glutenu).

Serniczek baskijski należy do moich ulubieńców. Jego wyjątkowa struktura bije na głowę tradycyjną wersję i coraz więcej osób się ze mną zgadza w tej kwestii. To niesamowicie kremowe ciasto o zbitej  i gładkiej konsystencji jest przepyszne, ale wersja orzechowa jest wręcz obłędna! Czuć wyrazistą nutkę smakową orzecha laskowego, co dodaje całości wyjątkowego charakteru. Mascarpone ze śmietanką sprawiają, że dosłownie rozpływa się on w ustach. To idealny wybór do pysznej, gorącej kawy – najlepiej takiej o typowo jesiennym smaku!

 

NOWOŚĆ! MUESLI TO GO JAGODA VEGAN

Fot. Diana Łętocha

Sztuka: 415 kcal; b: 5 g w: 21 g t: 35 g

Skład: jagody, jogurt kokosowy, chia, granola kokosowa* (Fit Cake), substancja słodząca: erytrol. *granola: kokos (mąka kokosowa, plastry kokosa, wiórki kokosowe, sproszkowany kokos, olej kokosowy), migdały, siemię lniane, cynamon cejloński, sól himalajska, błonnik: inulina, substancja słodząca: erytrol (vegan, bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy).

Muesli to go to deser, który można zabrać ze sobą wszędzie! Ponadto idealnie sprawdzi się również jako śniadanie, lunch albo przekąska. Składa się z czterech warstw: granoli, mleczka kokosowego, owoców i jogurtu. Granola jest oddzielona wieczkiem od jogurtu, dzięki czemu zachowuje świeżość i chrupkość. Można ją wsypać albo zjeść wprost z kubeczka. Nie jest zbyt twarda, a w smaku wybija się wyraźnie kokos oraz cynamon. Ponadto znajdują się w niej równie chrupiące plastry suszonego banana, płatki migdałowe, wiórki kokosowe oraz mięciutkie, czekoladowe dropsy. Pod nią znajduje się słodka, zbita warstwa mleczka kokosowego, przez którą przebijają się soczyste, kwaskowate jagody. Jogurt natomiast jest gęsty, przypominający konsystencją galaretkę bądź pudding – a to za sprawą licznych, trzeszczących pod zębami ziarenek chia. Ten kokosowo-jagodowy deser jest niesamowicie soczysty, orzeźwiający i przepyszny, a na dodatek – bardzo syty.

 

MILKY KETOCHOCO

Fot. Diana Łętocha

Sztuka: 486kcal; B:11,5g; W: 22.6g; T: 40g błonnik: 12g

Skład: tłuszcz kakaowy, mleko w proszku (25%), substancja słodząca (erytrytol 12,5%, stewia 0,02 g), inulina, miazga kakaowa, odtłuszczone mleko, mleko w proszku (10%), emulgator (lecytyna słonecznikowa), naturalny aromat (waniliowy), orzechy laskowe (bez dodatku cukru, bez glutenu, zawiera substancje słodzące).

Fot. Diana Łętocha

Czekolady Fit Cake nazwałabym kolejnym bestsellerem firmy. Do tej pory poznaliście już różne jej odsłony; od białej z truskawkami, po jabłkową czy ciasteczkową. Tym razem wybrałam wersję keto – mleczną z orzechami laskowymi. Jest przyjemnie krucha i chrupka, a jej konsystencja przypomina lekko znaną nam Milkę Bąboladę. Smakuje jak prawdziwa, mleczna czekolada z mocnym, orzechowym akcentem. Tył tabliczki zawiera liczne połówki orzechów laskowych – przepysznych, bardzo chrupiących. Nie czuć, że to ketogeniczny produkt – nie jest tłusta ani ciężka dla żołądka, wręcz przeciwnie. Jest przepyszna, syta i rozpływa się w ustach! To po prostu kolejny hit wśród czekoladowych słodkości.

NOWOŚĆ! KAWA CZEKOLADOWA Z WIŚNIAMI

Fot. Diana Łętocha

Skoro o hitach mowa – w ofercie poszczególnych Fit Cake’ów znajdziecie też specjalne, jesienne smaki gorących napojów. Jako, że kawa jest klasycznym napojem do deseru, który dodaje także energii i chęci do działania, skusiłam się na nią w nowej, jesiennej odsłonie. Pumpkin Spice Latte i Piernikowa to chyba najpopularniejsze kawiarniane hity, jednak tym razem zdecydowałam się na wersję czekoladową z wiśniami. Kawa sama w sobie jest dość słodka, natomiast na dnie skrywa dorodne, kwaskowate wiśnie. Czuć w tle też nutkę czekolady, która idealnie komponuje się z tymi owocami. Ciekawe połączenie, które rozgrzeje was w te chłodne, jesienne dni.

Odwiedź Fit Cake’a!

Mimo, że pogoda nie szczególnie zachęca do wyjścia, warto wybrać się na spacer do krakowskich niecukierni i podarować sobie lub bliskim odrobinę przyjemności! Powyższe desery i wiele innych znajdziecie w krakowskim lokalu Fit Cake Nowa Huta oraz na stronie fitcake.pl!


0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments