Coraz większe zainteresowanie zdobywają potrawy o intensywnie pikantnym smaku, głównie dzięki kuchni światowej, która stanowi prawdziwą mozaikę kulinarnych doznań! Jednym z najbardziej rozpoznawalnych elementów tego kulinarnego świata jest bez wątpienia intensywna ostrość. Jak pikantne jedzenie wpływa na nasze zdrowie?
Jakie płyną korzyści z jedzenia ostrych potraw?
Dodając do codziennej diety pikantne przyprawy takie jak chili, papryka czy imbir, dostarczasz organizmowi substancji zwanych jako kapsaicyny. Te naturalne związki chemiczne nie tylko nadają potrawom ostry smak, ale również przynoszą korzyści zdrowotne. Mają one zdolność delikatnego przyspieszania metabolizmu poprzez zwiększenie zużycia energii i tlenku azotu. Dlatego potrawy ostrych smaków mogą być pomocne w procesie utraty wagi i utrzymaniu zdrowej masy ciała. Co więcej, kapsaicyny wykazują potencjał w obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi, co pozytywnie wpływa na funkcjonowanie serca. To jednak nie wszystko! Warto zauważyć, że te związki posiadają również właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne, co z kolei wzmacnia naszą odporność. Nic więc dziwnego, że coraz więcej osób decyduje się na dodanie pikantnych przypraw do swojej codziennej rutyny żywieniowej.
Negatywy spożywania ostrego jedzenia
Naturalnie, podobnie jak w przypadku każdego składnika, pikantne przyprawy powinny być używane z umiarem. Nadmierna ilość na przykład chili czy pieprzu może pogłębiać dolegliwości, takie jak zgaga, wzdęcia, bóle brzucha czy duszności. Jeśli spożywanie pikantnych potraw niekorzystnie wpływa na Twoje samopoczucie i zdrowie, rozważ rezygnację z nich. Możesz zastąpić je innymi przyprawami, na przykład cynamonem. Jednak jeśli Twoje ciało reaguje korzystnie na ostre przyprawy, z czasem możesz eksperymentować z pikantną dietą. To nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również ze względu na korzyści zdrowotne, jakie może przynieść spożywanie potraw ostrych.
Kto powinien unikać ostrych rzeczy?
Spożywanie potraw mocno przyprawionych może prowadzić do nasilenia objawów choroby lub opóźnienia procesu zdrowienia. Co więcej, ograniczenie spożywania ostrej żywności jest zalecane dla grupy osób, takich jak dzieci, kobiety w ciąży lub karmiące piersią, osoby starsze oraz osoby, które mają:
– choroby refluksowe,
– choroby zapalne jelit,
– schorzenia wątroby,
– owrzodzenia żołądka i dwunastnicy,
– infekcje z towarzyszącą gorączką,
– nadciśnienie oraz nadwrażliwość żołądka.