Pizza to potrawa, która ma swoich fanów na całym świecie. Czy w momencie, kiedy chcesz zadbać o swoje odżywianie i zacząć jeść zdrowo musisz z niej zrezygnować? Oczywiście, że nie! W dobrze zbilansowanej diecie jest miejsce na wszystko. Jeśli jednak mimo to chcesz sprawić by twoja pizza była zdrowsza, poznaj przepis na jej wiosenną fit wersję!
Przepis, który dla was przygotowaliśmy będzie bardzo prosty i szybki. Nie ma w nim drożdży i nie trzeba czekać na wyrośnięcie ciasta, ani wstawiać go do lodówki. Całość, łącznie z pieczeniem nie zajmie wam więcej niż 30 minut.
Jogurtowy spód
Rozpoczynamy od przygotowania spodu na pizzę. Potrzebujesz 180g mąki pszennej, lub pszennej pełnoziarnistej. Następnie dodajemy 150g jogurtu, najlepiej gęstego, typu grecki, jednak nie jest to konieczne. Dosypujemy łyżeczkę proszku do pieczenia. Nie powinna być ani płaska, ani zbyt czubata. Do tego należy dodać pół łyżeczki soli i łyżkę oliwy z oliwek. Aby dodać aromatu pizzy, już do ciasta można dodać jakieś przyprawy, np. oregano czy pieprz cayenne. Całość wyrabiamy. Ciasta nie jest dużo, można spokojnie wyrobić go w misce. Następnie rozwałkowujemy je, bądź rozciągamy za pomocą rąk i formujemy okrąg. Powinien mieć ok. 25-30 cm, w zależności, czy chcemy mieć pizzę na grubszym, czy też cieńszym cieście.
Sos
Sos przygotowujemy mieszając łyżkę koncentratu pomidorowego razem z łyżką ketchupu. Tutaj również możemy dodać różne przyprawy, jest to uzależnione od preferencji. Jeśli jesteś fanem ostrej pizzy dobrym wyborem będzie dosypanie odrobiny wspomnianego wcześniej pieprzu cayenne lub też ostrej papryki. Tak przygotowany sos rozsmarowujemy na cieście.
Dodatki
Jak to w przypadku każdej pizzy, na sam początek idzie ser. Najlepiej starta mozzarella w kostce, albo pokrojona zwykła mozzarella. W przypadku tej drugiej należy pamiętać, by odsączyć ją dobrze z wody. Ser traktujemy tu raczej jako dodatek, nie powinno go być dużo. Starta mozzarella powinna stworzyć cienką warstwę na pizzy. W przypadku krojonej, ma ona mniej więcej wypełnić pizzę. Kilka plastrów ułożonych obok siebie, tak, że dzieli je przerwa, w której widać sos.
W dalszym etapie potrzebujesz średniej wielkości cukinii. Obieramy połowę i trzemy na grubych oczkach. Dodajemy kilka kropel soku z cytryny i szczyptę soli. Mieszamy i wyciskamy tak, żeby pozbyć się nadmiaru soku. Następnie nakładamy cukinię na pizzę. Dodatkowo bierzemy pomidorki koktajlowe, ok. 10 sztuk i kroimy na pół. Rozrzucamy je po całej pizzy
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 15 minut. W ten sposób twoja wiosenna fit pizza jest gotowa!
Smacznego!