Jak upiec własny chlebek bananowy?

0
152
fot. Adobe Stock

Mimo że nazywamy go chlebkiem, to tak naprawdę przypomina bardziej ciasto. Do upieczenia chlebka bananowego nie potrzebujemy drożdży.

Chlebek bananowy jest słodki i idealnie smakuje z masłem orzechowym lub dżemem. Jednak dla śmiałków lubiących mieszać różne smaki świetny będzie nawet z serem żółtym jak i szynką! Idealnie sprawdzi się jako sycące śniadanie, podwieczorek czy też poczęstunek dla gości zamiast ciasta. Będzie również świetnym lunchem do pracy czy szkoły!

Jakie produkty musimy przygotować, by zrobić chlebek bananowy?

Jak sama nazwa wskazuje, będziemy musieli przygotować trzy dojrzałe banany. Dodatkowo, jak w każdym wypieku przyda nam się mąka – przygotujmy więc dwie szklanki mąki pszennej. Idealnie się tu sprawdzi również mąka owsiana, którą możemy wykonać sami blendując lub mieląc płatki owsiane. Poza tym, przygotujmy pół szklanki oleju, dwa jajka, dwie łyżki mleka lub maślanki, łyżeczkę sody oczyszczonej i pół szklanki cukru lub innego słodzidła, takiego jak miód, erytrytol lub ksylitol. Jeżeli chcemy urozmaicić smak naszego chlebka, dodajmy do niego półtorej łyżeczki cynamonu, ulubione bakalie (idealnie sprawdzi się tutaj słonecznik, rodzynki lub orzechy włoskie) i pokrojoną czekoladę. Dodatkowo możemy eksperymentować dodając do niego inne owoce – np. jabłko, truskawki lub śliwki!

Fot. Adobe Stock

Sposób przygotowania:

Ubijamy w misce jajka z cukrem i olejem, a następnie dodajemy do niej rozgniecione widelcem banany. Wsypujemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i dodajemy dwie łyżki mleka lub maślanki. Następnie wszystko razem ze sobą mieszamy. Nastawiamy piekarnik, by rozgrzał się do 210°C. Teraz nadszedł czas na dodatki – wsypujemy garść bakalii, półtorej łyżeczki cynamonu, pokrojone jabłko oraz czekoladę i łączymy je z masą, delikatnie mieszając. Powstałe ciasto przelewamy do foremki na babkę (może być mniejsza, wielkości połowy dużej blachy na ciasto). Nasz chlebek pieczemy przez 60 minut. 

Jeżeli chcemy upiec chlebek w dużej blaszce, musimy podwoić ilość wszystkich składników. Używając za każdym razem innych dodatków, mamy możliwość zmieniać smak naszego wypieku. Zamiast cynamonu możemy dodać kakao – świetnie się wtedy sprawdzi również ze startą skórką z pomarańczy, jak i przyprawą do piernika. Odkryj swoją kreatywność eksperymentując z dodatkami!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments