Najpyszniejsze święto w roku – Dzień Czekolady! | 12 kwietnia

0
322
Dzień czekolady
fot. pixabay

Kocha ją niemal każdy, jest pyszna, rozpływająca się w ustach, może być mleczna, gorzka, biała lub deserowa. Czekolada, bo o niej tutaj mowa, ma bardzo długą i bogatą historię. Od wieków jest to ulubiony słodycz wielu ludzi na całym świecie. Jest nie tylko smaczna, lecz posiada także wiele innych zalet. 12 kwietnia w Polsce obchodzony jest Dzień Czekolady – nie możesz tego przegapić!

Zacznijmy od początku

Czekolada istnieje już od ponad 4000 lat, a swój początek ma na terytorium obecnego Meksyku. To właśnie tam odkryto pierwsze krzewy kakaowca. W Europie początków czekolady wypatruje się około XVI wiek. Tajniki powstawania kakaowego wyboru jako pierwsi poznali Olmekowie i traktowali ją w formie lekarstwa. Później przez Majów uważana była za napój bogów. Aztekowie z kolei uważali, że czekolada była darem Boga i używali jej jako środka płatniczego do XV wieku.

Czekolada w Europie

Krążą legendy, że Herman Cortez w 1528 roku przywiózł ziarna kakaowe do Hiszpanii, jednak tak naprawdę nie wiadomo kiedy czekolada dokładnie znalazła się w Europie. Hiszpanie przez dość długi czas utrzymywali przepis na nią w tajemnicy. Dopiero około XVII wieku pojawiła się we Francji, a później w innych państwach Europy. Kakaowy wyrób zdobył szczególną popularność wśród arystokratów, którzy zaczęli stosować ją dla zdrowia. Wytwarzana była ręcznie poprzez mozolny proces, aż do 1828 roku, kiedy to wynaleziona została prasa do mielenia ziaren kakaowca. Pierwsza tabliczka czekolady powstała w 1847 roku w fabryce Brytyjczyka Josepha Frya.

Pierwsza Polska fabryka czekolady

W 1851 roku cukiernik Karol Ernest Wedel założył parową wytwórnię czekolady i sklep ze słodyczami w Warszawie na ulicy Miodowej. Zainteresowanie jego wyrobami było tak duże, że w 1865 roku musiał przenieść swój zakład w większe miejsce. W 1876 roku Karol Wedel podarował swój dorobek synowi Emilowi jako prezent ślubny. Największy rozwój firmy Wedel przypadł na okres międzywojenny. W 1930 roku otworzono fabrykę na warszawskiej Pradze. Właśnie wtedy wśród Wedlowskich wyrobów znalazło się „Ptasie mleczko”. Dzisiaj Wedel znany jest na arenie międzynarodowej, a jego produkty znajdują się w sklepach na całym świecie.

Rodzaje czekolady:

Mleczna

W Polsce jest to najbardziej popularny i najbardziej lubiany rodzaj czekolady. Jest słodka i dość łagodna w smaku. Skład mlecznej czekolady to mleko lub proszek mleczny oraz wanilia, zawiera nie więcej niż 50 procent kakao. Znajduje się w niej magnez i żelazo, a także witamina K oraz A. Czekolada ta potrafi dodać nam energii i poprawić nastrój.

Deserowa

W swoim składzie ma miazgę kakaową, cukier, lecytynę i tłuszcz kakaowy. Zawiera raczej więcej niż 50% kakao. Mówi się, że czekolada deserowa ma pozytywny wpływ na układ nerwowy i naczyniowo-sercowy.

Biała

Powstała w roku 1930, a w swoim składzie nie zawiera proszku kakaowego. Dobra biała czekolada ma nie więcej niż 30% masła kakaowego. Wytwarza się ją w temperaturze około 30 stopni. Jest źródłem energii oraz tłuszczów, a także witaminy D i K. Nie ma ona jednak wielu pozytywnych składników, dlatego zaleca się spożywać ją z umiarem.

Gorzka

Zdecydowanie najzdrowszy rodzaj czekolady, jej spożywanie przynosi najwięcej korzyści. Charakteryzuje ją duża zawartość kakao, ponieważ zawiera go przynajmniej 70%. W jej składzie znajduje się przede wszystkim masło kakaowe, proszek kakaowy i cukier. Jej spożywanie dostarcza bardzo dużej dawki magnezu, jest bogata w błonnik, tłuszcze i węglowodany. Według wielu ekspertów jej regularne spożywanie zapobiega zawałom serca.

Najpopularniejsze desery czekoladowe!

Czekoladowe brownie

Brownie to przepyszne, lubiane na całym świecie ciasto. Jest to deser typowy dla kuchni amerykańskiej. Charakteryzuje się tym, że z wierzchu jest kruchy i nieco popękany, za to środek jest mocno czekoladowy, wilgotny, rozpływający się w ustach.  Wypiek ten z założenia ma być „zepsuty”, to znaczy mokry i niewyrośnięty. Na przestrzeni lat powstało wiele teorii o jego powstaniu. Jedna z nich mówi, że amerykanka, Pani Brown pewnego dnia oczekiwała gości i chciała upiec zwyczajne ciasto czekoladowe. W pośpiechu zapomniała dodać do niego proszku do pieczenia w wyniku czego ciasto nie urosło. Mimo wszystko postanowiła poczęstować nim gości, którym wypiek bardzo posmakował. Dzisiaj brownie jest uwielbianym ciastem przez wielu, można je kupić w cukierniach i jest serwowane w kawiarniach na całym świecie.

Przepis na brownie:

Składniki:

  • 400 g czekolady gorzkiej
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli

Sposób wykonania:

  • roztop masło, dodaj kostki czekolady i podgrzewaj wolno w małym garnku do rozpuszczenia. Ostudź.
  • Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.
  • Dodaj roztopione masło z czekoladą i dokładnie wymieszaj.
  • Dodaj sól oraz przesianą mąkę z solą.
  • Wysmaruj foremkę tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto.
  • Piecz ok. 35 minut w temp. 180 stopni.
Fondant

Czekoladowy deser z płynnym środkiem, który ma w swoim składzie tylko jajka, masło, cukier, mąkę i przede wszystkim najważniejszą czekoladę. Jest to zdecydowanie jeden z najbardziej wykwintnych deserów, który znaleźć można w wielu dobrych restauracjach. Historia ciasta nie jest do końca znana, do dzisiaj nie wiadomo kto tak naprawdę wynalazł wypiek. Deser ten podaje się na ciepło ze względu na to, aby zachować jego płynny środek.

Przepis:

Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła + do posmarowania foremek
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • mała szczypta soli
  • 1 łyżka mąki + do posypania foremek

Do podania: cukier puder, gałka lodów waniliowych, świeże owoce

Przygotowanie:

  • Foremki wysmarować dokładnie masłem i oprószyć mąką.
  • Piekarnik i blaszkę do pieczenia nagrzać do 200 stopni C. Czekoladę połamać na kosteczki i rozpuścić razem z masłem w kąpieli wodnej (lub w mikrofalówce). Wymieszać na gładką masę.
  • Jajka wbić do miski, dodać cukier i sól i krótko wymieszać rózgą na jednolitą masę, nie ubijać. Dodać mąkę i wymieszać.
  • Dodać roztopioną masę czekoladową i wymieszać rózgą na jednolitą masę.
  • Masę wlać do przygotowanych foremek i wstawić na blaszkę do piekarnika. Piec przez 8 minut.
  • Wyjąć z piekarnika, odczekać 1-2 minuty i delikatnie wyłożyć na talerzyki. Udekorować cukrem pudrem.
Blok czekoladowy

Historia tego deseru sięga czasów PRL-u i z pewnością niektórym przypomina smak dzieciństwa. W tych czasach zdobycie czekolady nie było prostym zadaniem, dlatego produkowana zaczęła być „domowa czekolada”, czyli deser na bazie mleka w proszku, kakao i z dodatkiem bakalii. Do dzisiaj jest to uwielbiana słodycz przez zarówno dzieci jak i dorosłych.

Przepis:

Składniki:

  • ½ szklanki mleka (125 ml)
  • ¾ szklanki cukru (150g)
  • 4 łyżki kakao
  • 250 g masła
  • 2 szklanki pełnego mleka w proszku (260g)

dodatkowo:

herbatniki, wafle, bakalie

Sposób przygotowania:

  • Mleko, cukier, masło i kakao przełożyć do garnka i podgrzewać na małej mocy palnika, aż składniki się połączą. (Nie doprowadzić do zagotowania).
  • Ściągnąć garnek z pieca i miksując lub szybko mieszając trzepaczką dodawać stopniowo mleko w proszku. Mieszać do otrzymania jednolitej masy. Na końcu wmieszać łyżką połamane na małe kawałki herbatniki lub wafle i bakalie.
  • Masę przełożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać łyżką i wstawić do lodówki do stężenia na ok. 3- 4 godziny lub na całą noc.
  • Gotowy blok kroić na nieduże kawałki.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments